Wat is wijsheid?

Gepubliceerd: 04/07/2020

In 1986 las ik mijn eerste managementboek met de veelbelovende titel “Management“. Ruim 600 bladzijden managementwijsheid uit de VS. Als student dacht ik naïef als ik was: “Als ik dit gelezen heb weet ik alles over management.” Nu, bijna 33 levensjaren verder weet ik wel beter. Er is zoveel te ontdekken dat ik nog niet weet, er is zoveel te doen dat ik nog niet heb geprobeerd en is er zoveel dat anders loopt dan ik van tevoren heb bedacht.

Dus verlegde ik mijn zoektocht van kennis naar houvast. Wat geeft mij richting als ik even niet de kennis paraat heb om een oplossing te vinden? Hoe blijf ik bij mezelf in situaties die mij onzeker maken? Wat als planning en control tekort schieten? In de loop der jaren hebben presenteerden zich een aantal principes die mij nu dagelijks houvast geven, juist als niet glashelder is wat de beste weg is. Die principes wil ik hier graag met je delen.

Dagelijks houvast

Het klinkt misschien wel te eenvoudig om waar te zijn, maar slechts 5 principes hebben mij meer opgeleverd dan alle managementliteratuur bij elkaar. En natuurlijk zijn ze deels ontleend aan die literatuur en gesprekken met wijze mensen om mij heen. Ze worden ook nog dagelijks rijker door gesprekken en ervaringen met klanten. Ze zijn dan ook niet van mij maar van iedereen. Daar gaan we:

  1. Weet waar je voor gaat. Hou steeds je missie, je hogere doel voor ogen, datgene dat jij wilt creëren in je omgeving. Elk gesprek dat je voert is een kans om dit te laten zien én voelen.
  2. Weet waar je voor staat. Ken je kernwaarden en baseer al je keuzes zichtbaar op jouw kernwaarden.
  3. Betrek je omgeving. Mensen volgen je alleen als ze er zelf voordeel van zien én voelen. Dus betrek ze bij het invullen van een verbindende toekomstvisie zodat ze zichzelf erin herkennen en zich eraan willen verbinden.
  4. Geef het systeem tijd. Mensen kunnen ontzettend veel oplossen, zijn vindingrijk en een groep heeft altijd balancerende krachten. Geef dit de tijd en grijp niet te snel in als het anders loopt dan gedacht.
  5. Geef het goede voorbeeld. Door te laten zien dat je vanuit je missie, visie en kernwaarden kiest en handelt én vertrouwt op de (verander)kracht van mensen inspireer je anderen dit ook te doen.

Zo makkelijk kan het niet zijn!

Inderdaad, makkelijker gezegd dan gedaan. Het is helemaal niet zo eenvoudig om deze principes altijd en overal leidend te laten zijn in mijn handelen. Bovendien is de invulling ook nog steeds aan ontwikkeling onderhevig. Want missie en kernwaarden kunnen over tijd verschuiven. Bovendien heb ik meerdere missies voor verschillende contexten en die staan soms op gespannen voet met elkaar. Organisaties gelukkig en succesvol maken neemt veel tijd in beslag, die tijd kan ik niet besteden aan het bouwen aan waardevolle privé relaties met vrienden en familie. Hetzelfde geldt voor mijn kernwaarden, als ik de éne kernwaarde leidend laat zijn doet dat soms afbreuk aan een andere kernwaarde. Eerlijk zeggen wat ik vind houdt soms een scherp oordeel in terwijl mildheid van mij vraagt niet te (ver)oordelen.

Toch zit de winst juist in het bewust omgaan met deze dilemma’s. Kiezen op basis van mijn eigen kompas. Wat ík denk dat de juiste keuze is op basis van waar ík voor ga en waar voor ík voor sta. Als me dat lukt geef ik het beste van mijzelf aan mijn omgeving en laat dat nou net zijn waar leiderschap om draait.

Lees ik nu nooit meer een managementboek?

Natuurlijk wel, met veel plezier zelfs. Het verrijkt me nog steeds en ik geef invulling aan de wijze lessen die ik erin vind door deze 5 principes er op los te laten. Dus lees die ze vooral, maar vind de wijsheid in jezelf.

Wil je iets lichters dan een managementboek, probeer dan mijn whitepaper eens.

 


Misschien ook interessant...

Wat is teamcoaching?

Sommige Management Teams of besturen ontwikkelen zich tot een hechte groep die topprestaties levert, plezier beleeft met elkaar en dus...

Lees meer

5 focuspunten voor een succesvolle digitale toekomst

De digitalisering van het werk heeft in 3 maanden een stap van 10 jaar gezet. Zelfs de meest verstokte tegenstanders...

Lees meer
Menu sluiten