5 focuspunten voor een succesvolle digitale toekomst

Gepubliceerd: 04/06/2020

De digitalisering van het werk heeft in 3 maanden een stap van 10 jaar gezet. Zelfs de meest verstokte tegenstanders van thuiswerken geven toe dat veel werk gewoon doorgaat. Video angst is massaal overwonnen, we hebben nog nooit zo vaak naar onszelf gekeken op een beeldscherm. Nederland doet zijn werk in korte broek, vanuit de tuin met fluitende vogeltjes op de achtergrond. Vaak met verbluffend veel creativiteit en effectiviteit.

Er is weinig reden om te denken we, zodra COVID-19 onder controle is, volledig terug naar ons oude leventje gaan. De toekomst van het werken is nu. We hebben nu de kans om onze tijd en ons leven radicaal anders in te delen. Werk en privé zal veel meer door elkaar lopen. Het is niet de vraag hoe je de balans tussen werk en privé behoudt, maar hoe je werk en privé combineert op een manier waar iedereen wel bij vaart. Organisaties die dat mogelijk maken hebben een niet te kopiëren voordeel bij het aantrekken en behouden van de best passende talenten. Ik geef je graag 5 focuspunten mee om dat voor elkaar te krijgen.

1. Zet mensen op de eerste plaats

Technologische vooruitgang gaat altijd over meer doen met minder. Dat lukt alleen als je nieuwe technologie combineert met de creativiteit van mensen. Het creatieve aspect van innovatie is volledig afhankelijk van mensen. Als je wilt investeren in technologie moet je eerst nadenken over investeren in mensen die die technologie ten volle kunnen benutten, verder ontwikkelen en er weer nieuwe toepassingen voor kunnen vinden.

2. Focus op soft skills

Hard skills raken steeds sneller verouderd. De beste manier om je organisatie succesvol digitaal en data-driven te maken is door selectief te investeren in mensen met een hongerige geest. Zij die het meest nieuwsgierig, flexibel en leerbaar zijn. Niemand weet wat de belangrijkste toekomstige harde vaardigheden zijn. Zet dus in op de mensen die ze waarschijnlijk zullen ontwikkelen. Technische competentie is tijdelijk, maar intellectuele nieuwsgierigheid moet permanent zijn.

3. Stimuleer verandering van bovenaf

Je kunt alleen grote veranderingen of groei van je organisatie verwachten als de leiders deze volledig omarmen, voorop durven lopen en een voorbeeldrol vervullen. De belangrijkste factor van succesvolle veranderingen en transformaties is altijd het leiderschap. De CEO kan elke transformatie maken of breken. De mentaliteit, integriteit, voorbeeldgedrag en de competentie van de hoogste leiders maken het verschil. Het gaat er niet om dat je de beste data-analisten aantrekt. Het gaat erom dat je leiders hebt die de data-analisten stimuleert en als een team aan het werk krijgt, waardoor ze veel beter presteren dan hun collega’s bij andere organisaties.

4. Handel op basis van data-inzichten

Gegevens zonder inzichten hebben geen betekenis. Inzichten zonder actie zijn verspilde moeite. Te vaak denken leiders dat als ze slimme data-analisten aannemen of mooie AI-tools kopen, hun strategie zal werken en ze een high-performance organisatie worden. Het grote verschil tussen Google en de rest is niet de intelligentie van de data-analisten of hun geweldige technologie, maar hun ultieme data-gedreven cultuur. Google’s belangrijkste strategische voordeel en grootste troef is dat ze leven, ademen en handelen vanuit data-inzichten.

5. Snel falen, of langzaam slagen

De gangbare gedachte is dat de enige manier om mee te gaan in de steeds snellere ontwikkelingen is door zelf te versnellen. Veel expertmieren, stoppen met wat niet werkt, daar uit leren en door naar het volgende experiment. Maar stel nou dat je geen cultuur hebt om snel te experimenteren, te stoppen en te leren. Dan moet je er zeker van zijn dat je lange termijn keuzes werken. Met andere woorden, het is een prima strategie om langzaam te slagen als je niet snel kunt falen. Dat vraagt om te leren van de successen. De onderliggende succesformules te ontrafelen en van daaruit verder te bouwen. Dat is voor veel organisaties niet vanzelfsprekend.

De Coronacrisis bewijst dat mensen en organisaties snel kunnen veranderen en wendbaar zijn. Deze wendbaarheid is door mensen vormgegeven en door technologie ondersteund. Laten we de toekomst van werken zo blijven benaderen.


Misschien ook interessant...

Wat is teamcoaching?

Sommige Management Teams of besturen ontwikkelen zich tot een hechte groep die topprestaties levert, plezier beleeft met elkaar en dus...

Lees meer

Wat is wijsheid?

In 1986 las ik mijn eerste managementboek met de veelbelovende titel “Management“. Ruim 600 bladzijden managementwijsheid uit de VS. Als student...

Lees meer
Menu sluiten